Naslov (hrvatski) | Kaptol: Radionica halštatske hrane & kuharica |
Autor | Ana Đukić https://orcid.org/0000-0001-5826-3725 |
Urednik | Anja Bertol https://orcid.org/0000-0002-0711-6669 |
Autorova ustanova | (Arheološki muzej u Zagrebu) |
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana | HUMANISTIČKE ZNANOSTI Arheologija Prapovijesna arheologija |
Sažetak (hrvatski) | Publikacija KAPTOL – Radionica halštatske hrane & KUHARICA jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta Iron-Age-Danube koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. U Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta provode se znanstvena istraživanja na lokalitetima Jalžabet i Kaptol, a, osim njih, na obje su se lokacije održali i arheološki kampovi otvorenog tipa s mnoštvom radionica, predavanja i događanja na koja su pozvani svi zainteresirani pojedinci i grupe. Jedna od radionica održana je u restoranu Stari fenjeri u Turniću, 19. rujna 2017. godine, nedaleko od arheoloških nalazišta u Kaptolu kod Požege, a u sklopu koje je skupina arheologa i entuzijasta nastojala rekonstruirati stariježeljeznodobnu prehranu i napraviti jedan od mogućih jelovnika starijeg željeznog doba, a sve temeljem nalaza iz kaptolskih grobova. Pripremne radnje za radionicu uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama materijala iz grobova te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su sudionicima bile dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Nakon višetjednog razmišljanja, popis namirnica sveden je na sljedeće: pšenično brašno, integralno brašno, mljeveni lan, kvasac, vlasac, bosiljak, kopriva, divlja jabuka, lješnjaci, jaja, med, bob, ječam, proso, zob, zobene mekinje, pečurke, slanina od crne svinje, svinjska jetra, svinjska vratina, carsko meso i pastrve. Osim namirnica, sudionici su proučavali i načine pripreme hrane koji su korišteni tijekom starijeg željeznog doba kako bi što vjernije rekonstruirali mogući jelovnik. Korištena su kokošja jaja, jer nije bilo moguće nabaviti prepeličja ili jaja neke druge divlje vrste. Za postizanje slatkoće korišten je med dobiven od hrasta medunca koji je prikupljen u blizini mjesta odvijanja radionice. Odlučeno je da će hrana biti kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena. U izradi jelovnika sudjelovao je velik broj ljudi koji su svojim prijedlozima, idejama i sugestijama naveli kuhare na isprobavanje zaista zanimljivih tehnika i jela. |
Ključne riječi (hrvatski) | |
Jezik | hrvatski |
Vrsta publikacije | Ostalo-Ostalo-Ostalo |
Status objave | Objavljen |
Vrsta recenzije | Nije recenziran |
Verzija publikacije | Objavljena verzija rada (izdavačev PDF) |
Broj stranica | 36 |
ISBN | 9789538143205 |
URN:NBN | urn:nbn:hr:300:248989 |
Datum objave tiskanog izdanja | 2019 |
Projekt | Šifra: DTP1-1-248-2.2 Naziv (hrvatski): Iron-Age-Danube. Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja Naziv (engleski): Iron-Age-Danube. Monumentalized Early Iron Age Landscapes in the Danube river basin Kratica: Iron-Age-Danube Pravna nadležnost: eu Financijer: Europska unija Linija financiranja: INTERREG Danube Transnational Programme 2014-2020 |
Vrsta resursa | Tekst |
Izdavač | Arheološki muzej u Zagrebu |
Mjesto izdavanja | Zagreb |
Prava pristupa | Otvoreni pristup |
Uvjeti korištenja | |
Javna napomena | Nakl. 500 primj |
Datum i vrijeme pohrane | 2025-02-03 12:06:59 |